INSPIRE

35 ГОДИНИ MAZDA MX-5

MX-5 е създаден, за да бъде - и със сигурност остава 35 години по-късно - забавен и емоционалин спортен автомобил с много индивидуалност, който се радва на признание по целия свят. 

ДОСТАВЯНЕ НА РАДОСТ И ЩАСТИЕ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ

В чест на 35-годишнината на легендарния роудстър Mazda Europe покани около 200 гости от медиите в историческия град Задар в Хърватия, за да видят как моделът от 2024 г. запазва характерния спортен вид на MX-5 и продължава да осигурява безопасно и вълнуващо шофиране.

Събитието беше мечта за автомобилните ентусиасти, които представиха всичко - от класическия първи модел с очарователни изскачащи фарове, до юбилейното издание по случай 30-годишнината в ексклузивната му оранжева боя.

Акцентът бе поставен върху Mazda MX-5 от 2024 г., която възхити присъстващите с новия си цвят на каросерията Aero Grey и допълнителни, внимателно изработени доработки, за да се запази същността на MX-5.

"Благодарение на благоприятни генетични предразположения и образцов начин на живот някои успяват да избегнат капаните на времето. По този начин Mazda MX-5 изглежда е открила еликсира на младостта."

Франсоа Лемор и Гаел Бриансо, L'Automobile

Mazda MX-5 от 2024 г. премина през оживените пейзажи на Хърватия, включително спиращите дъха реки и езера на националния парк Крка.

Маршрутът предлагаше зашеметяващи гледки към планината Велебит и караше MX-5 да описва без усилие завоите на крайбрежния път, като накрая пресече платото Лика, известно с това, че се снима в него.

"Всичко е свързано с водача, който никога не е изненадан, дори когато границата наближава."

Алесандро Вай, GQ Италия

СЪЗДАВАНЕ НА ВРЪЗКИ МЕЖДУ ПОКОЛЕНИЯТА И ГРАНИЦИТЕ.

От клуба на MX-5 в Западен Кейп в Южна Африка до пустините на Невада, където се подвизават "Собствениците на Миата от Вегас", разновидностите на общностния дух на MX-5 могат да се видят по целия свят.

Най-просто казано, тези общности позволяват на членовете да говорят за любовта си към MX-5 ("Миата" за мнозина, "Петицата" за други), да обменят съвети за поддръжка и инженеринг и да се свързват със съмишленици ентусиасти. На по-дълбоко ниво тези клубове осигуряват на членовете и участниците нови преживявания, разширяват хоризонтите и създават истински, емоционални връзки с хора, които без клуба или автомобила никога не биха срещнали.

Един такъв пример е базираният в Обединеното кралство Клуб на собствениците на MX-5 (OC). С членове на 19-годишна възраст и от всички сфери на живота, това е една от най-големите общности на собственици и ентусиасти на MX-5 на планетата: дом на над 7000 членове и 34 отделни регионални клуба. Чувството за общност е навсякъде. Всяка група е домакин на срещи, излети и социални събития, вариращи от срещи в ресторанти до дни на пистата само за MX-5 и паради по случай годишнина в дома на британския автомобилен спорт - Силвърстоун.

"Просто няма нищо подобно. Достъпен автомобил за забавление, който гали душата при всяко шофиране, изключително лесен е за управление и се вписва чудесно в ежедневието."

Стефан Вагнер, Motor1.com

Тук всички са добре дошли - независимо от произхода, пола и опита в шофирането. "Клубът премахва бариерите", потвърждава 19-годишният член Кортни Уорд, който е идеалният пример за радостния дух на клуба. "Хората остават, отношенията остават, както и желанието да си помагаме взаимно. Това държи клуба заедно."

Един от по-местните членове на MX-5 OC е Рис Майнваринг, който редовно организира срещи в Уест Мидландс. "MX-5 е създаден за удоволствие от разходката с двуместен, добре управляем автомобил", потвърждава той, седнал зад волана на своя MX-5 от трето поколение. "Можете да видите този дух в собствениците."

"Това не е просто продукт, а преживяване."

Адам Жил, координатор на област MX-5 OC

През 2024 г., когато се навършват 35 години от създаването на Mazda MX-5, тя не без основание се превърна в най-обичания двуместен роудстър в света. Дебютирал през 1989 г., MX-5 има характерна олекотена конструкция, бързо задвижване на задните колела и всеки път предизвиква усмивка, особено когато е споделен със съмишленици.

MAZDA MX-5

 

Докато празнува своя 35-и рожден ден, Mazda MX-5 продължава да създава страстни и разнообразни общности в четирите краища на света.

 

Открийте повече
СПОДЕЛЕТЕ ИСТОРИЯТА
fb 1   linkedin 1   x

ВДЪХНОВЕНИЕ НА БОРДА

Открийте какво прави Mazda марка като никоя друга: уникална, изразителна, индивидуална. Събрали сме някои от най-вдъхновяващите материали за това какво се влага в нашите автомобили, както и къде могат да ви отведат те. Готови ли сте да се качите на борда?

ПЪТЯТ КЪМ ЗАНАЯТЧИЙСТВОТО

Мароко е вълшебно място, където номадските берберски традиции се срещат и приемат влияния от цял свят - култура, която цени майсторската изработка, както стара, така и нова. С Mazda CX-60 пътуваме по криволичещи пустинни пътища през спиращи дъха пейзажи до културния епицентър: Маракеш.

Научете повече
ПЪТЯТ КЪМ ХАКОНЕ

Избягвайки от шумния метрополис Токио, Mazda Stories отвежда многофункционалната Mazda CX-5 в една от най-известните горещи точки за шофиране в Япония.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Занаятчиите на Амалфийското крайбрежие

Историята на занаятчийството на Амалфийското крайбрежие в Италия е дълбока, а общността от занаятчии, които работят там, се отличава с всеотдайност, упоритост и дух на предизвикател.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Човешката хармония в движение

Инженерната философия ActivSync на Mazda поставя благосъстоянието ви над всичко останало.

Научете повече
Храмът Рьоанджи

Храмът Рьоанджи се намира в Киото, Япония, и служи като място, където посетителите могат да се посветят на самоанализ, но и да се възхитят на чистата естетика на традиционната японска архитектура и дизайн.

Научете повече
Изработване на японски ножове

Село Такефу е известно със своите ножове и е дом на общност от майстори, които са се обединили в една обща цел: да правят най-добрите ножове в света...

Научете повече
Съвършенство с човешко докосване

В Mazda съвършенството е с човешко докосване. Нашите занаятчии Takumi създават и усъвършенстват предметите на ръка, докато всеки детайл не стане точен. За да осъществим тази идея за майсторство, ние се приближихме - наистина отблизо. От глинени модели до боядисване - сътрудничеството с Macrofying приближава малките неща, които правят нашите автомобили толкова специални. Открийте Mazda така, както не сте я виждали досега: под микроскоп.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Японски лакирани предмети

През хилядолетието производството на предмети от уруши се е превърнало от традиционни занаяти във форма на сериозно изкуство, прославено заради използването на естествени и дълготрайни ресурси.

Научете повече
ИГЛИ

Скромната игла за шиене, първоначално използвана от самураите в битка, днес е синоним на съвременния град Хирошима и има своята история на произход.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ