ИЗПОЛЗВАЙТЕ

ПЪТЯТ КЪМ ЗАНАЯТЧИЙСТВОТО

Мароко е вълшебно място, където номадските берберски традиции се срещат и приемат влияния от цял свят - култура, която цени майсторската изработка, както стара, така и нова. С Mazda CX-60 пътуваме по криволичещи пустинни пътища през спиращи дъха пейзажи до културния епицентър: Маракеш.

Керамика от Фес, килими от Уарзазат и инкрустации от дърво туя от Есауира - традиционните занаяти са в основата на културното богатство, с което Мароко е световноизвестно. Традиционните методи на местната берберска култура са част от гордото наследство, което и сега живее във всяко кътче на градовете и селата. В същото време страната е в постоянно движение, като с готовност приема модерните външни влияния от арабските и африканските страни, Европа и останалия свят, в унисон с легендарното мароканско гостоприемство.

ПЪТУВАНЕ ИЗ МАРОКО ОЗНАЧАВА ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ С ЕДНА СМЕСИЦА ОТ ТРАДИЦИИ И МОДЕРНОСТ

Докато пътуваме, челюстите ни не могат да не паднат пред суровата красота на мароканската природа. Свързващо Европа и Африка, граничещо със Средиземно море и откриващо се в необятността на Атлантическия океан, Мароко е място, където се пресичат разнообразни природни пейзажи. "Пейзаж, изваян от древни сили", казват те. Не грешат. И като имате предвид това, по-добре изберете достатъчно солиден автомобил, за да покори тези сили.

CX-60 със своето задвижване на всички колела i-Activ AWD, солидно шаси и силен двигател е идеалното решение на четири колела за това приключенско пътуване, особено при пътуването ни през дефилето Дадес. Преодоляването на острите завои през спиращите дъха скални образувания е истинско изпитание за всеки автомобилен фен. А благодарение на системата Mi-Drive и нейните пет режима на шофиране, автомобилът може да се адаптира, независимо от всичко. Не търсете по-далеч от офроуд режима за предизвикателни пътни условия, например.

ПЕЙЗАЖИТЕ НА МАРОКО СА РАЗНООБРАЗНИ,
НЕПОКЪТНАТИ И УДИВИТЕЛНО ПРИВЛЕКАТЕЛНИ.
ЛЕГЕНДАРНИЯТ ПРОЛОМ ДАДЕС Е ЕДИН ОТ
НАЙ-ДОБРИТЕ ПРИМЕРИ.

Колкото и разнообразна да е страната, една константа остава. Където и да спрем, попадаме на множество работилници, в които занаятчии - и занаятчийки - се занимават с работата си. И макар че особено младите мароканци често търсят съвременни тенденции и развлечения на Запад, признателността към традиционните изкуства и занаяти остава изключително висока.

ТРАДИЦИОННОТО ЗАНАЯТЧИЙСТВО
Е ВИСОКО ЦЕНЕНО В МАРОКАНСКОТО
ОБЩЕСТВО И ДНЕС.

Като че ли на всеки ъгъл и във всеки двор виждате хора, съсредоточени в детайлите на своите произведения. Металообработващи с фини двигателни умения, например, внимателно изрязват абажури за прочутите ориенталски висящи лампи. Те са се превърнали в експортен хит, също както легендарните килими от племената Аит Уайузкит и Ханбал, изтъкани от жени тъкачки с традиционни мотиви и методи.

Ориенталските висящи лампи са един от експортните хитове на Мароко.

 

Уарзазат, разположен на около 200 км южно от Маракеш, е популярен град за междинна спирка при обиколни пътувания и ярко илюстрира контрастите в страната. Разбира се, независимо от това къде отиваме, типичните традиционни занаятчийски магазини са повсеместни. Уарзазат обаче е известен и с филмовите си студия, в които са заснети световноизвестни творби, сред които "Лорънс Арабски", "Последното изкушение на Христос" и "Гладиатор". В непосредствена близост до града се намира и впечатляваща слънчева електроцентрала с инсталирана мощност 580 мегавата, която осигурява много устойчива енергия за региона.

Женски кооператив за тъкане на килими съхранява старите традиции. След като се боядиса и изпреде на ръка, преждата се тъче в различни шарки в зависимост от региона.

 

Все още потиснати от тези контрастни впечатления, тръгнахме към Маракеш. Времето лети, докато се любуваме на отминаващия и безкрайно очарователен пейзаж. И разбира се, по пътя посещаваме Високите Атласки планини. Най-високата планинска верига в Северна Африка отлично представя разнообразието на мароканския пейзаж - с неговите сухи пустинни пейзажи, заснежени върхове и тучни зелени долини. Движейки се по планинските пътища, оценяваме системата за динамичен контрол на окачването Kinematic Posture Control в нашата Mazda CX-60, която поддържа автомобила стабилен през цялото време - дори когато шофирането ви става малко по-нахално.

 

 

 

 

 

 

Пристигайки в Маракеш, веднага забелязваме различна атмосфера. Сред сходната архитектура и богатството от работилници във въздуха се усеща някакво оживено и творческо "жужене". Масите от хора, гъстите пазари и многобройните бутици за дизайн и изкуство създават усещането за истински източен метрополис - при това уникален.

Мароканската култура винаги приветства и интегрира съвременните външни влияния.

 

Пазарите почти смазват сетивата, но трябва да ги изпитате веднъж. Въпреки това се радваме да оставим шума и суетата отново зад гърба си - все пак имаме важна среща. Ребека Уилфорд и съпругът ѝ Ларби Черкауи ни очакват: Двойката художници е готова да ни даде възможност да разберем как изглежда и работи изкуството в Маракеш.

На 30-годишна възраст Ребека, която жадува за творчески живот, се премества от Австралия в Мароко по прищявка: "В Мароко ръчната изработка е на почит и квалифицираните занаятчии все още могат да превърнат нещо от идея в реалност." Това я вдъхновява да стане съосновател на Hamimi. С изцяло женски екип от местни творци Hamimi произвежда лимитирани серии месингови бижута, чанти от мека кожа и плетени абажури.

Тук се запознава и с Ларби: "Случайно срещнах този мъж в жилищната ми сграда", разказва Ребека. "Беше покрит с боя и говореше само малко английски. " Ларби е визуален артист, известен и извън мароканската художествена сцена, със смелото си изкуство, което често съчетава арабска калиграфия и абстрактни жестове, за да създаде експресивни творби, които ни карат да се замислим какво всъщност означават днешните ни думи.

Какво мислят за Mazda - питаме ние. Ларби отговаря: "И за двама ни изработката означава много. Мисля, че това е, което ни свързва с Mazda. В Mazda CX-60 можете да видите какво означава "Crafted in Japan": вниманието към детайлите, качеството на материалите, внимателно обмисления стил и дизайн. Тя въплъщава това, което си представям, когато мисля за японската култура и майсторство".

Ребека е съгласна: "Част от нашето кредо в Хамими е: "Практиката прави съвършенството - несъвършено съвършенство". Именно този стремеж към човешко съвършенство виждам и в работата на Mazda, с тяхната култура Takumi, която оценява и насърчава уменията на майсторите занаятчии. Това е идеалният трамплин за велики неща - било то автомобили или гривни в берберски стил." Поласкани от милите думи, ние се сбогуваме с двойката художници и Маракеш и започваме обратния си път. И сме дълбоко отпуснати, когато пристигаме в нашата дестинация, благодарение на изискания дизайн на кабината на CX-60, която излъчва спокойствие и простор, независимо колко забързано е пътуването.

ИЗРАБОТЕН В ЯПОНИЯ, У ДОМА
НАВСЯКЪДЕ: MAZDA CX-60 ПРЕДЛАГА
КОМФОРТ, ЕЛЕГАНТНОСТ И БЕЗОПАСНОСТ
ИЗВЪН УТЪПКАНИТЕ ПЪТИЩА

Научете повече за нашия флагмански SUV, като кликнете върху
следния линк.

Открийте повече

БЪДЕТЕ В КРАК С НОВОСТИТЕ.

fb 1   linkedin 1   x

ВДЪХНОВЕНИЕ НА БОРДА

Открийте какво прави Mazda марка като никоя друга: уникална, изразителна, индивидуална. Събрали сме някои от най-вдъхновяващите материали за това какво се влага в нашите автомобили, както и къде могат да ви отведат те. Готови ли сте да се качите на борда?

ПЪТЯТ КЪМ ХАКОНЕ

Избягвайки от шумния метрополис Токио, Mazda Stories отвежда многофункционалната Mazda CX-5 в една от най-известните горещи точки за шофиране в Япония.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Занаятчиите на Амалфийското крайбрежие

Историята на занаятчийството на Амалфийското крайбрежие в Италия е дълбока, а общността от занаятчии, които работят там, се отличава с всеотдайност, упоритост и дух на предизвикател.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Човешката хармония в движение

Инженерната философия ActivSync на Mazda поставя благосъстоянието ви над всичко останало.

Научете повече
#MazdaDiscovers

Нашата поредица #MazdaDiscovers в YouTube ви запознава отблизо с някои от най-уникалните занаятчии в света. Подобно на Mazda, тези занаятчии са посветени на съчетаването на традиционни техники с модерен подход, създавайки необикновени предмети, изкуство и кулинарни преживявания.

Научете повече
Храмът Рьоанджи

Храмът Рьоанджи се намира в Киото, Япония, и служи като място, където посетителите могат да се посветят на самоанализ, но и да се възхитят на чистата естетика на традиционната японска архитектура и дизайн.

Научете повече
Изработване на японски ножове

Село Такефу е известно със своите ножове и е дом на общност от майстори, които са се обединили в една обща цел: да правят най-добрите ножове в света...

Научете повече
Съвършенство с човешко докосване

В Mazda съвършенството е с човешко докосване. Нашите занаятчии Takumi създават и усъвършенстват предметите на ръка, докато всеки детайл не стане точен. За да осъществим тази идея за майсторство, ние се приближихме - наистина отблизо. От глинени модели до боядисване - сътрудничеството с Macrofying приближава малките неща, които правят нашите автомобили толкова специални. Открийте Mazda така, както не сте я виждали досега: под микроскоп.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
Японски лакирани предмети

През хилядолетието производството на предмети от уруши се е превърнало от традиционни занаяти във форма на сериозно изкуство, прославено заради използването на естествени и дълготрайни ресурси.

Научете повече
ИГЛИ

Скромната игла за шиене, първоначално използвана от самураите в битка, днес е синоним на съвременния град Хирошима и има своята история на произход.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
МАЙСТОР НА МЕТАЛА

Ютака Кавано е майстор Такуми - майстор занаятчия, който умее да създава изкуство чрез формата. Експерт в манипулирането на метала, неговата работа е символ на дизайна и занаятчийските умения, които могат да се видят на всички автомобили Mazda, слизащи от производствената линия. Mazda Stories каца в Хирошима, за да се запознае отблизо с работата му.

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ТУК
ВСИЧКИ ФУНКЦИИ ГОЛЕМИ И МАЛКИ

На пръв поглед не би било добре да сравнявате втулка за окачване - всяко отделно парче е с диаметър не по-голям от пет инча - с чифт пръчици за хранене. Въпреки това между тях има повече допирни точки, отколкото предполагате. Както обяснява Ясуйоши Мушитани от Mazda, втулката на окачването има много повече, отколкото се вижда на пръв поглед...

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ ТУК