Двигателят e-Skyactiv X е революционен двигател на Mazda, който постига горивна ефективност и екологични показатели чрез предвиждане на вложената и изразходваната енергия по време на движение.
Това е първият по рода си двигател, който използва усъвършенствана технология за изгаряне, за да постигне нива на производителност и ефективност, които досега бяха невъзможни.
По същество този двигател съчетава най-доброто от бензиновия и дизеловия двигател: той стартира със запалителна свещ като бензинов двигател и след това използва принудителна индукция, за да запали горивото в горивната камера на всяко бутало като дизелов двигател.
Mazda нарича този двигател SPCCI (Spark Controlled Compression Ignition) и е проектиран да генерира повече мощност, като същевременно използва по-малко гориво и отделя по-малко емисии - всъщност до 30% по-малко - от обикновения бензинов двигател. От спокойно шофиране в града, до далечни приключения - двигателят e-Skyactiv X е готов и е решение за всяко пътуване. Двигателят SPCCI съчетава горивната ефективност на дизеловия двигател с мощността и управляемостта на бензиновия двигател, което го прави идеален универсален двигател.
Skyactiv-G и Skyactiv G-Turbo се справят с предизвикателството за създаване на икономични двигатели чрез високи коефициенти на сгъстяване: чрез сгъстяване на въздушно-горивната смес в цилиндрите до много по-високи коефициенти в сравнение с конвенционалните двигатели. Така Mazda успява да извлече повече енергия от всяка капка гориво.
В другия край на спектъра на компресията е Skyactiv-D - екологично чистият и високоефективен дизелов двигател на Mazda, който има едно от най-ниските съотношения на степен н асгъстяване на гаривната смес на дизелови двигатели в света. Това дава възможност за по-хомогенно смесване от въздух и гориво за дизелов двигател, който отговаря на строгите стандарти за отработените газове в цял свят.
На състезателната писта Mazda прави още една стъпка напред със своя концептуален автомобил Zekken 55 Mazda2 Bio Concept, който се захранва със 100% биодизел, произведен от използвано готварско масло и мазнини от микроводорасли.